capweb .jpg (23534 bytes)

"Dragalasenii" politice
Politica si functie
Alianta PNL-PD, vot consultativ

Victor Cilinca

PUR da in primar prin intermediul lui Cubasa

Vicepresedintele PUR, Apostol Picu Roman, a prezentat in cadrul unei conferinte de presa, mai multe ordine de plata semnate de primar, prin care consilierul local PSD, George Cubasa, era platit, in calitate de persoana fizica autorizata, pentru servicii de masuratori cadastrale si carti funciare, cu o valoare cumulata de peste 56 milioane lei, primite anul trecut si anul acesta. Copiile dupa documentele respective au fost aduse de "un membru marcant al PSD, care curteaza de mult Partidul Umanist", este tot ce a putut declara vorbitorul.
PUR a cerut, nici mai mult nici mai putin, demisia "neconditionata" a primarului Galatiului, pentru ca s-a incalcat Legea 161 privind incompatibilitatile. Roman a intrebat prin intermediul presei pe seful serviciului de Audit al Primariei care este temeiul legal pentru aceste plati.
Contactat telefonic, consilierul George Cubasa, seful Comisiei juridice a Consiliului Local Galati, a replicat ca nu poate fi vorba despre incompatibilitate sau ilegalitate in acest caz si ca cei de la PUR ar face bine sa citeasca mai intai legile, inainte de a declara astfel de lucruri.
"Sunt un meserias, care a executat o lucrare, nu sunt director sau presedinte al Consiliului de Administratie la o firma care lucreaza cu Primaria", a replicat la acuzatii consilierul. Care a adaugat ca activitatea sa a fost verificata inclusiv de Camera de Conturi, fara sa i se poata reprosa ceva. Consilierul a mai explicat ca este expert autorizat in cadastru si geodezie, calitate in care a facut lucrarile pentru care a fost platit legal. Dupa cum se vede, cat in gluma cat in serios, zanganitul de sabii din arena politica galateana este deja insotit de strigatele de lupta ale viitorilor candidati. Ce bine ar fi daca indignarile si dezvaluirile n-ar fi doar mimate, ci izvorate dintr-o adanca perceptie a responsabilitatilor civice!

Politica si functie

Schimbarea directorului Casei de Cultura a Studentilor a pus toata lumea pe jar. Liga Studentilor din Galati protesteaza

"Liga Studentilor din Galati denunta incercarea PSD de pesedizare a ultimelor institutii ramase independente in Galati", se spune intr-un comunicat remis redactiei noastre de catre organizatia studentilor galateni. Tinerii studiosi protesteaza impotriva numirii presedintelui Organizatiei de Tineret PSD, Adelina Hristea, in functia de director al Casei de Cultura a Studentilor, in locul lui Laurentiu Irimin, cel care a detinut pozitia, cu delegatie, timp de doi ani. "Casa de Cultura Studenteasca din Galati, o institutie cu o conducere independenta politic, pana astazi, o adevarata "rara avis" in peisajul managerial galatean, risca sa intre in patrimoniul PSD datorita intentiei de a unge in scaunul de director pe presedintele Organizatiei PSD de Tineret a judetului Galati, domnisoara Adelina Hristea", se spune in comunicat. Studentii mai invoca, de asemenea, "afirmatiile facute de subprefectul Marius Necula, in urma cu circa doi ani la o conferinta de presa de la sediul judetean, cand aprecia ca cea mai mare nerealizare a tineretului PSD Galati este faptul ca nu a preluat Liga Studentilor si Casa de Cultura Studenteasca. Nu putem sa nu remarcam aroganta si tupeul acestor persoane care cred ca, pur si simplu, li se cuvine totul".
Liga Studentilor mai denunta si "presiunile exercitate de catre PSD asupra LSG, organizatie cotata printre cele mai obraznice si greu de controlat asociatii studentesti si ca aceasta este o forma de pedeapsa pentru o organizatie si o institutie care au avut curajul sa nu execute recomandarile de partid. Traim in Romania si credem ca nu trebuie sa ne mai pronuntam asupra modului in care se organizeaza acest gen de concursuri de tip balcanic, dar in acelasi timp nu intelegem de ce PSD nu a trimis la concurs un tanar independent care sa aiba rezultate concrete si favorabile in activitatea de tineret, nu doar CV-uri construite cu grija... Acest fapt denota ca partidul de guvernamant nici macar nu-si mai ascunde intentiile de a subordona intreaga miscare studenteasca".
Reprezentantii LSG insista asupra intentiei de a ramane independenti politic, subliniind in comunicat ca "LSG nu este interesata de jocurile politice sau de iminenta anului electoral si respinge orice intruziune cu caracter politic in viata studenteasca". Studentii ameninta, de asemenea, ca au intentia de a sesiza institutiile europene in legatura cu falsificarea situatiei invatamantului superior romanesc, in fata Consiliului Ministrilor de la Berlin. Astfel, conform raportului de tara, cuantumul minim al bursei acopera cheltuielile de cazare si masa, ceea ce ar insemna peste 4 milioane de lei.
Alaturi de comunicatul LSG, am primit la redactie si comunicatul Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania, a carei presedintie o detine, in acest moment, Liga Studentilor din Galati, prin presedintele ei, Cristi Dumitru. Comunicatul ANOSR acuza si el un scenariu mai amplu al PSD, in care pesedizarea Casei de Cultura Studentesti este doar o parte. Astfel, ANOSR protesteaza impotriva "numirilor abuzive in functiile de directori ai Caselor de Cultura a Studentilor a unor membri PSD sau apropiati ai acestui partid".
Studentii spun ca, pana acum, au fost inlocuiti directorii Caselor de Cultura a Studentilor din mai multe centre universitare, criteriile fiind exclusiv politice. Ei mai sustin ca ANOSR este singura organizatie studenteasca nealiniata politic.

Democratii se solidarizeaza cu studentii

Ieri, prin vocea lui Cosmin Paun, membrii Organizatiei Judetene de Tineret si Studenti a Partidului Democrat - Filiala Galati - au tinut sa prezinte mesajul lor de solidaritate cu membrii Ligii Studentilor, privind decizia "luata de PSD, aceea de numire a domnisoarei politician Adelina Hristea" in functia de director al Casei de Cultura a Studentilor Galati. Cosmin Paun a spus ca noul director a fost instalat pe post in mod "abuziv", si a apreciat ca nu are stiinta ca, pe vremea cand Adelina Hristea a fost angajatul Directiei Judetene pentru Tineret si Sport, aceasta sa fi avut "vreo activitate care sa imbunatateasca domeniul sportului, in judetul nostru". Tanarul democrat a acuzat faptul ca de toata aceasta poveste se face vinovata Daciana Sarbu (fiica ministrului Agriculturii, Ilie Sarbu - n.n.), secretar de stat in Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, care "s-a ocupat in mod direct de aceasta problema. Din cate stiu, dra Sarbu a chemat-o saptamana aceasta pe Adelina Hristea la Bucuresti, unde a fost organizat un simulacru de concurs, la care a participat si Laurentiu Irimin, si nu stiu ce probe au dat ei acolo, ca director a fost unsa numita Adelina Hristea. Care este, pana la urma, experienta ei in acest domeniu?".

Nicoleta Cranganu

"Nu vreau sa ma hazardez in comentarii!"

Date fiind acuzele care i se aduc, si amploarea pe care au capatat-o evenimentele, am contactat-o pe Adelina Hristea, care a declarat: "Nu as vrea sa ma hazardez in comentarii, este prematur. Eu pot sa va spun ca pe data de 23 septembrie am sustinut un concurs pentru postul de director al Casei de Cultura a Studentilor, examenul fiind organizat de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Am sustinut trei probe: proba scrisa, cu subiecte din bibliografie, interviul - proba orala si sustinerea planului managerial. Pentru acest post am concurat eu si Laurentiu Irimin, actualul director al Casei de Cultura a Studentilor". Adelina Hristea a mai precizat ca a obtinut la examen media finala 8,98, iar contracandidatul sau- 8,23. Avand in vedere ca Laurentiu Irimin a depus contestatie, Adelina Hristea considera ca nu e cazul sa se vorbeasca despre ea ca fiind deja directorul Casei de Cultura a Studentilor, atata vreme cat nu se stie cum a fost solutionata contestatia. "Asteptam ordinul ministrului, si abia atunci se va sti care dintre noi a castigat concursul", a mai spus ea.
Mentionam ca Adelina Hristea este in prezent inspector de specialitate pentru tineret in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean, dupa ce a detinut, anterior, functia de director adjunct al Directiei Judetene pentru Tineret si Sport Galati (post care a fost desfiintat, in urma recentei remanieri guvernamentale care a dus la "disparitia" ministerului de profil). In plan politic, Adelina Hristea detine functia de presedinte al Organizatiei Judetene de Tineret a PSD Galati, functie care, a dorit ea sa precizeze, "nu are nici o legatura cu traseul meu profesional. Din pacate, constat ca permanent se face o astfel de legatura".

Gabriela Cimpoca

Alianta PNL-PD, vot consultativ

Maria Mandita

Mircea Toader s-a abtinut. Deputatul galatean a fost unul dintre cei patru lideri democrati care au neclaritati

Presedintele Organizatiei Judetene PD Galati, deputatul Mircea Toader, s-a numarat printre cei patru lideri democrati care s-au abtinut vineri de la votul consultativ privind protocolul de constituire a aliantei PNL-PD, dat in cadrul sedintei Colegiului Director al PD. Contactat telefonic, presedintele PD Galati si-a motivat abtinerea prin faptul ca "am avut o neclaritate cu privire la protocol. Este vorba despre modul de organizare a Consiliului National de Coordonare. Nu am primit nici un raspuns clar, motiv pentru care m-am abtinut de la vot". Mircea Toader a adaugat ca ieri, in cadrul sedintei Colegiului Director al PD, a fost pentru prima data cand a vazut si a citit protocolul de alianta cu PNL. Cu toate acestea, abtinerea lui Mircea Toader nu schimba cu nimic datele problemei. Duminica, 28 septembrie, in cadrul Consiliului National de Coordonare al PD se va da votul final in legatura cu alianta cu PNL. "Abtinerea de astazi (vineri -n.a.) nu inseamna ca sunt impotriva aliantei cu PNL, sunt categoric pentru, doar ca am avut o neclaritate care cu siguranta ca se va rezolva pana duminica", a incheiat Mircea Toader.